Subscribe Twitter Facebook

20 Eylül 2012 Perşembe

Kış Hazırlıkları

Ben hala hobi dünyama dönemedim. :)


Bu sene kış hazırlıklarına verdim kendimi. :)))
Her sene annem yapar biz hazıra konardık. 
Ne zamana kadar annem yapacak ki? 
Artık yoruluyor, kıyamıyorum ona.
Bu sene ben anneme vereceğim. 


Arkadaşım Fatma'nın yaptığı yemekler , pastalar, börekler, salatalar o kadar  güzel ve lezzetli olur ki...
Onunda yardımları ile bu sene hazırlıklarımı tamamladım :) 
Fatma'cım, ne zaman yardım ve destek istesem sağolsun  beni hiç geri çevirmedi. Bir çok şeyi birlikte yaptık. 


Yukarıdaki kavanozların üzerine yaptığım yüzleri Melis görünce anne & baba diyor :))
Ben arasıra böyle yüzler yaparım işte. Kavanozlara, kuma, kağıda olabilecek her yere. 

Bakalım neler yapmışım (z) 

Sivri biberleri kızartıp, kabuklarını soyup, koyu bir kıvama gelene kadar kaynayan domatesin içine attık, sarımsak ve tuz ilave edip, sıcak sıcak kavanozlara koyup, kapağını sıkıca kapatıp, kavanozu ters çevirdik, ertesi sabah düz olarak çevirdim, 


:)(: 


Kabak kurusu



Biber kurusu


Biber ve kabak kurusuna bayılıyorum. 
Kışın, kaynayan suya koy, yumuşayınca süzüp, tavaya yağı koyup biraz salça katıp, biberi yada mantarı içinde biraz çevirip üzerine sarımsaklı yoğurt dök afiyetle ye. :)


Biber közlemesi


Patlıcan salatası (közlenmiş patlıcan, közlenmiş kırmızı biber, közlenmiş yeşil biber) 


Ve tarhana... 
En sevdiğim çorba tarhanadır.  
Bu çorbayı yaptığım zaman kaseden kaşık kaşık yemeyi değil, kupaya doldurup yudumlaya yudumlaya içmeyi severim. :)) 


Ve tarhana kururken...

Ne zahmetli bir iştir tarhana yapmak. 

Biz tarhanayı sebzeli değil sade yaparız. Daha doğrusu annem yapar. :) 

Annem yaparken gördüğüm kadarı ile anlatmaya çalışayım, yanlışım varsa affola... 

Eşit oranda yarma unu ve torba yoğurdunu birleştirip, bir tencerede biraz yoğurdu sulandırıp ısıttı kaynamadan  yoğurt ve yarma unu karışımına  katarak  çok cıvık olmayacak şekilde yoğurdu, üzerini kapattı. Ben bir kaç gün geldim gittim, karıştırdım. O bir kaç gün evin içi nasıl koktu anlatamam. :) Ekşi ekşi... 

Tarhanayı dökeceği zaman sabah erkenden temiz bir bez üzerine parça parça döktü. Bu aşamada teyzem yardım için geldi ve ikisi akşama kadar tarhana ile uğraştılar. Tarhananın yüzü kurumaya başladıkca ters çevirdiler, kurudukca içine açtılar, kurudukca ufaladılar, son aşama en zor olanı.

Ufalanan tarhana avuç içi ile bastırılarak iyice ufalanıyor ve elekten geçiriliyor, sert kısımlar kaldıkca avuç içleri mahvoluyor, bu aşamada biraz yardım edebildim. 

Annemler tarhana ile uğraşırken, bende yemekti, pastaydı, çaydı bunlarla uğraştım. :)

Elenen tarhana yine temiz bez üzerine sevirelerek iyice kuruması için bekletiliyor. 

İşte böyle. Boş durmadım yani. 
Kışın afiyetle yenecekler inşallah. :)


17 yorum:

  1. Canim kisin afiyet seker olsun .Hazirlamak lazim simdiden .

    YanıtlaSil
  2. Eminim tadı da görünüşleri kadar süpersoniktir:D Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. ellerine emeklerine sağlık, kış hazırlıkları tamam heralde, tarhana benim de en sevdiğim çorbadır, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Çok yorucu işler ama kışa rahat edersiniz, mis gibi kendi elinizle yaptıklarınızı gönül rahatlığıyla yersiniz. Ellerinize sağlık, keyif ve mutlulukla yeyin inşallah.

    YanıtlaSil
  5. Ellerinize sağlık, yorulan kolların mükafatı kışın hazır çıkacak karşımıza.
    Bizde yaptık annemle birşeyler :)

    YanıtlaSil
  6. ooo ne güzel şeyler öğrendim kabağın kurutulmasını ilk defa duydum.
    o biberi kızartım domatese katmak da pek zahmetli olmuştur ama eminim lezzetlidir ellerine sağlık lazım olursa gelir bakarım artık:)

    YanıtlaSil
  7. Afiyetler olsun arkadaşım sağlıkla yemeyi nasip etsin rabbim, sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. bayildim yaptiklarina....hobi vakti
    bunlarda hayatin icindekiler
    cok guzel duruyorlar...kabagin kurumusunu hic duymamisim....hepsini ama hepsini keyifle,afiyetle yersiniz insallah
    anneciginede sevgilerimi soyle
    boyle bir kizi oldugu icin sukrediyordur ...
    opuyorum kocaman

    YanıtlaSil
  9. Valla hobini burdada göstermişsin ablam ya baksana kavanozların kapağına D: çok tatlılar maşallah kışın en sevdiğim kuru yemekleri :)

    YanıtlaSil
  10. ellerinize sağlık afiyetle tüketin hepsini:))

    YanıtlaSil
  11. kışa hazırsın bu sene bende kendım yapmaya gayret ettım cogu hazırlıgımı nereye kadar dedım senın gıbı afıyetle yersın inşallah

    YanıtlaSil
  12. eline sağlık kış hazırlıkları tamamlanmış izlemeye aldım selamlar

    YanıtlaSil
  13. ne hoş kavanoz kapakları onlar :)

    YanıtlaSil
  14. Şimdi yorulmuşsunuzdur ama kış için büyük kolaylık, ellerinize sağlık, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  15. ya bi bölüm yapsanız size özel sorularımızı sorsak ben mi göremedim bilmiyorum neyse şöyle baktım eşinizi annesi kadir gecesi doğurmuş bu ne marifetler ya yok yok sizde bişi sorcam siz o keçeleri keserken nasıl bi makas kullanıyosunuz çok düzgün olmuşlar benim keçeler mi kalitesiz anlamadım erdoğan düğmeden aldım ama yardımcı olursanız sevinirim
    bunlar benim çerçevelerim bakmak isterseniz
    http://10marifet.org/?p=313051&preview=true
    buda adresim :
    http://www.facebook.com/ebru.bayrak.750

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)

      Ben keçe ile fazla bişey yapmadım. Yaptıklarımıda normal küçük makas ile kestim. BLoğumda paylaştığım tüm çalışmalar bana ait değil, benim olmayanları altlarına blog yada site adresi vererek yönlendirmeler yaptım.

      Kalıp makineleri var onlarla kesim güzel oluyor ama herkesde yok işte. :)

      Senin yaptığın çerçeveye baktım bence güzel olmuş, ellerine sağlık. Bu arada 10marifet yarışma düzenliyormuş, tesadüf siteye bakarken gördüm. Hatta ödülüde kalıp makinesi :)))

      Belki katılmak istersin,

      http://10marifet.org/yazi/haydi-hobini-yarat-ile-odullu-yarisma-yapalim/

      Sil
  16. ellerinize sağlık ne güzel hazırlıklar yapmışsınız bayıldım :))allah yemeyi nasip etsin inşallahh sevgilerimle bana da beklrim

    YanıtlaSil

 
Powered by Blogger