Ben hala hobi dünyama dönemedim. :)
Bu sene kış hazırlıklarına verdim kendimi. :)))
Her sene annem yapar biz hazıra konardık.
Ne zamana kadar annem yapacak ki?
Artık yoruluyor, kıyamıyorum ona.
Bu sene ben anneme vereceğim.
Arkadaşım Fatma'nın yaptığı yemekler , pastalar, börekler, salatalar o kadar güzel ve lezzetli olur ki...
Onunda yardımları ile bu sene hazırlıklarımı tamamladım :)
Fatma'cım, ne zaman yardım ve destek istesem sağolsun beni hiç geri çevirmedi. Bir çok şeyi birlikte yaptık.
Yukarıdaki kavanozların üzerine yaptığım yüzleri Melis görünce anne & baba diyor :))
Ben arasıra böyle yüzler yaparım işte. Kavanozlara, kuma, kağıda olabilecek her yere.
Bakalım neler yapmışım (z)
Sivri biberleri kızartıp, kabuklarını soyup, koyu bir kıvama gelene kadar kaynayan domatesin içine attık, sarımsak ve tuz ilave edip, sıcak sıcak kavanozlara koyup, kapağını sıkıca kapatıp, kavanozu ters çevirdik, ertesi sabah düz olarak çevirdim,
:)(:
Kabak kurusu
Biber kurusu
Biber ve kabak kurusuna bayılıyorum.
Kışın, kaynayan suya koy, yumuşayınca süzüp, tavaya yağı koyup biraz salça katıp, biberi yada mantarı içinde biraz çevirip üzerine sarımsaklı yoğurt dök afiyetle ye. :)
Biber közlemesi
Patlıcan salatası (közlenmiş patlıcan, közlenmiş kırmızı biber, közlenmiş yeşil biber)
Ve tarhana...
En sevdiğim çorba tarhanadır.
Bu çorbayı yaptığım zaman kaseden kaşık kaşık yemeyi değil, kupaya doldurup yudumlaya yudumlaya içmeyi severim. :))
Ve tarhana kururken...
Ne zahmetli bir iştir tarhana yapmak.
Biz tarhanayı sebzeli değil sade yaparız. Daha doğrusu annem yapar. :)
Annem yaparken gördüğüm kadarı ile anlatmaya çalışayım, yanlışım varsa affola...
Eşit oranda yarma unu ve torba yoğurdunu birleştirip, bir tencerede biraz yoğurdu sulandırıp ısıttı kaynamadan yoğurt ve yarma unu karışımına katarak çok cıvık olmayacak şekilde yoğurdu, üzerini kapattı. Ben bir kaç gün geldim gittim, karıştırdım. O bir kaç gün evin içi nasıl koktu anlatamam. :) Ekşi ekşi...
Tarhanayı dökeceği zaman sabah erkenden temiz bir bez üzerine parça parça döktü. Bu aşamada teyzem yardım için geldi ve ikisi akşama kadar tarhana ile uğraştılar. Tarhananın yüzü kurumaya başladıkca ters çevirdiler, kurudukca içine açtılar, kurudukca ufaladılar, son aşama en zor olanı.
Ufalanan tarhana avuç içi ile bastırılarak iyice ufalanıyor ve elekten geçiriliyor, sert kısımlar kaldıkca avuç içleri mahvoluyor, bu aşamada biraz yardım edebildim.
Annemler tarhana ile uğraşırken, bende yemekti, pastaydı, çaydı bunlarla uğraştım. :)
Elenen tarhana yine temiz bez üzerine sevirelerek iyice kuruması için bekletiliyor.
İşte böyle. Boş durmadım yani.
Kışın afiyetle yenecekler inşallah. :)
Canim kisin afiyet seker olsun .Hazirlamak lazim simdiden .
YanıtlaSilEminim tadı da görünüşleri kadar süpersoniktir:D Ellerine sağlık.
YanıtlaSilellerine emeklerine sağlık, kış hazırlıkları tamam heralde, tarhana benim de en sevdiğim çorbadır, ellerine sağlık.
YanıtlaSilÇok yorucu işler ama kışa rahat edersiniz, mis gibi kendi elinizle yaptıklarınızı gönül rahatlığıyla yersiniz. Ellerinize sağlık, keyif ve mutlulukla yeyin inşallah.
YanıtlaSilEllerinize sağlık, yorulan kolların mükafatı kışın hazır çıkacak karşımıza.
YanıtlaSilBizde yaptık annemle birşeyler :)
ooo ne güzel şeyler öğrendim kabağın kurutulmasını ilk defa duydum.
YanıtlaSilo biberi kızartım domatese katmak da pek zahmetli olmuştur ama eminim lezzetlidir ellerine sağlık lazım olursa gelir bakarım artık:)
Afiyetler olsun arkadaşım sağlıkla yemeyi nasip etsin rabbim, sevgiler...
YanıtlaSilbayildim yaptiklarina....hobi vakti
YanıtlaSilbunlarda hayatin icindekiler
cok guzel duruyorlar...kabagin kurumusunu hic duymamisim....hepsini ama hepsini keyifle,afiyetle yersiniz insallah
anneciginede sevgilerimi soyle
boyle bir kizi oldugu icin sukrediyordur ...
opuyorum kocaman
Valla hobini burdada göstermişsin ablam ya baksana kavanozların kapağına D: çok tatlılar maşallah kışın en sevdiğim kuru yemekleri :)
YanıtlaSilellerinize sağlık afiyetle tüketin hepsini:))
YanıtlaSilkışa hazırsın bu sene bende kendım yapmaya gayret ettım cogu hazırlıgımı nereye kadar dedım senın gıbı afıyetle yersın inşallah
YanıtlaSileline sağlık kış hazırlıkları tamamlanmış izlemeye aldım selamlar
YanıtlaSilne hoş kavanoz kapakları onlar :)
YanıtlaSilŞimdi yorulmuşsunuzdur ama kış için büyük kolaylık, ellerinize sağlık, sevgiler:)
YanıtlaSilya bi bölüm yapsanız size özel sorularımızı sorsak ben mi göremedim bilmiyorum neyse şöyle baktım eşinizi annesi kadir gecesi doğurmuş bu ne marifetler ya yok yok sizde bişi sorcam siz o keçeleri keserken nasıl bi makas kullanıyosunuz çok düzgün olmuşlar benim keçeler mi kalitesiz anlamadım erdoğan düğmeden aldım ama yardımcı olursanız sevinirim
YanıtlaSilbunlar benim çerçevelerim bakmak isterseniz
http://10marifet.org/?p=313051&preview=true
buda adresim :
http://www.facebook.com/ebru.bayrak.750
:)
SilBen keçe ile fazla bişey yapmadım. Yaptıklarımıda normal küçük makas ile kestim. BLoğumda paylaştığım tüm çalışmalar bana ait değil, benim olmayanları altlarına blog yada site adresi vererek yönlendirmeler yaptım.
Kalıp makineleri var onlarla kesim güzel oluyor ama herkesde yok işte. :)
Senin yaptığın çerçeveye baktım bence güzel olmuş, ellerine sağlık. Bu arada 10marifet yarışma düzenliyormuş, tesadüf siteye bakarken gördüm. Hatta ödülüde kalıp makinesi :)))
Belki katılmak istersin,
http://10marifet.org/yazi/haydi-hobini-yarat-ile-odullu-yarisma-yapalim/
ellerinize sağlık ne güzel hazırlıklar yapmışsınız bayıldım :))allah yemeyi nasip etsin inşallahh sevgilerimle bana da beklrim
YanıtlaSil