Pages

25 Ağustos 2011 Perşembe

İlk Sır Vernik Denemem Tam Bir Fiyaskoydu. (:

Ne ilk denemesi, 2. hatta 3. denemelerimde fiyaskoydu. :((

Bu kek fanusunu boyayıp, resimleri tek tek kesip, yapıştırıp, puantiyeler yaparak neticede büyük emek vererek verniklenecek duruma getirmiştim.


İstedimki, o kadar emek verdim, sır vernik süreyimde koruyuculuğu yüksek olsun.


Sır vernik sürümü ile ilgili okuduğum tüm olumsuz yazılara karşı bir cesaret vernikledim.

Hatta bir kaç gün önce önerilerinizide almıştım.


Ama yok. Ben bu işi beceremedim. :(


Karışımı hazırlamadan önce her ihtimale karşı vernik artarsa başka yere süreyim diye verniklenecek şeyleri dizdim yanyana.

Kızım fön makinesini tuttu bende karışımı 5 dk karıştırdım. Karışım çoktu, diğerlerinede yeter diye düşünüyordum. :)

İlk olarak kek fanusunun alt kısmını verniklemeye başladım. Aman allahım ne zormuş, Kızım bir yandan fön makinesini fırçaya yakın tutuyor. Bazı yerler yoğun vernikli, bazı yerleri az oldu. Fırçayı sürmek ne kadarda zordu. El çabukluğu gerekiyor tamam ama olmadı işte. :( Daha alt tarafı verniklerken, sır vernik jelleşmeye başladı bile. Bırak diğer sırada bekleyenleri fanus kısmını bile vernikleyemedim. :(

Bir tane daha sır vernik aldım, fanus kısmını verniklemek için, bu sefer şöyle şöyle yapayım diye planlar kurdum, ama bu sefer ki daha çabuk donmaya başladı. Fanusun yarısını verniklemeden jelleşti. Hızlı hızlı diğer taraflarıda yapayım diye telaşlandım tabi. Bölge bölge yoğunluklar bölge bölgede vernik kıtlığı oldu. :(  Kutunun üzerinde 10 dk içinde vernik yapılmalıdır yazıyor. Bırak 10 dk. yı 5 dk olmadan dondu. :((

Şöyle elimi gezdirince pürüzsüz değil.

Ama şu varki, verniklenen obje, cam gibi oluyor, koruyuculuğu çok yüksek.

** Ece Aymer ** Kanal B deki programda sır vernik yaparken ne kadarda rahat sürmüştü. Hatta vernik artmış, kaseyi bile verniklemeye devam etmişti.

Ben bu işi beceremedim ya, hırs yaptım. Güya tam verniklenmeyen yerleri yine vernikleyim düşüncesi ile 3. vernik girişiminde bulundum.

Bu arada,

sır vernik kullanmanın tiyoları başlıklı yazımda ** nihalerpeden** "raf ömrünü doldurmuş ürünlerde sertleştirici sararmış oluyor" demesine rağmen ben evde bulunan ve sertleştiricisi sararmış olan sır verniği kullandım. :(

Ama niye? :)

Bir kaç gün öncede 100 kat vernik almıştım, onunda sertleştiricisinin sararmış olduğunu gördüğümde aldığım yere sordum, "bazıları sarı barıları beyaz renkte geliyor, şimdiye kadar olumsuz birşey gelmedi" deyince sır verniktede aynı şey geçerli olabilir düşüncesi ile kullandım. Karışım olunca şeffaflaşır diye düşünüyordum ama karışım sarıydı yine. Buna rağmen sürmekten vazgeçmedim.

** nihalerpeden** seni dinlemeliydim. :) Ama bunu yaşayarak öğrenmem gerekiyormuş demek ki. :))

Şimdi şunu bizzat kendim yaşadığım için sizlerde aynı şeyi yaşamayın diye not düşeyim, :)

Sertleştiricisi sarı olan sır vernik karışımını açık renk objede sürünce sarılıklar oluyor bilginize...  İnce tabaka halinde sürülse sarılık olurmu bilmiyorum. Ama ben sır verniği ince bir tabaka halinde hiç süremedim ki... Allahtan kek fanusuna bunu sürmemiştim.

Sır verniği ilk kez kullanacaksanız, büyük emekler vererek yaptığınız, beğendiğiniz, büyük objelerle başlamayın. Belki küçük objeleri vernikleyerek tecrübe edinebilirsiniz. Eliniz alıştıkca büyükleri yaparsınız.

Ben sanırım bir daha sır vernik kullanmayacağım. :))

Sonuç, 3 sır vrnik, 3 fırça gitti. Sonuç: fiyasko...



16 yorum:

  1. sevgili hobivakti, madem bu sır vernik uygulaması zor, tecrübe isteyen, sinir bozucu bir malzeme, dediğin gibi biz de kullanmayız olur biter, kendimizi üzmeye, sıkmaya değer mi:)sonuçta bu işleri keyifli vakit geçirmek için yapıyoruz, sıkma canını. Bir de şu var, örneğin kek fanusunun verniğinin çok fazla koruyucu olması da gerekmiyor bence, sonuçta bulaşık makinasına atıp yıkamayacağız ki.. sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Geçmiş olsun canım boşver üzme kendini sadece sır vernikte değil bence 100 kat vernikte sararmışları kullanmayın hatta bakarak alın sarıları almayın çünkü yapınca şeffaf değil sararmış görünüyor tecrübeyle sabittir onlar der öyle bakma sen onlara malları satılsında ne olursa olsun.
    Sır vernik almayı düşünmüştüm geçen ay vazgeçtiydim şimdi iyice vazgeçtim.Deneyimli biri ile yapmak lazım.
    Ama dekupajlar puantiyeler çok şirin olmuş üzme kendini.

    YanıtlaSil
  3. Hobicim bu boya işine girince insan herşeyi deneyip başardığını görmek istiyo dimi:) Amaan boşver sprey verniği biraz fazla kullanırız olur biter. Zaten bu kadar emek vermişsin zaten makinaya atmazdın. Sıkma canını:)

    YanıtlaSil
  4. Bayıldım ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  5. bu mu fiyasko?dalga mı geçiyon hobim vaktim benimkileri hatırla ...
    bak nasıl mutlu oldun kendi yaptığınla dimi:))
    sıkma canını kendin yapmadan anlamyacaktın bak şimdi nasılda anladın çok geçmiş olsun bu da sen beğenmedin diye yoksa gayet güzel:)

    YanıtlaSil
  6. Canım yaa ne güzel yazmışsın.. olsun olmuş yaa üzülme. ben elimi hiç değdirmedim lakin hızlı donmayı hangisi sağlıyorsa onun ölçüsünü mü azaltmak lazım acaba? Bir de inceltici bir şey kullanılabilir mi ? tiner gibi? Tecrübe tecrübedir bence bir kaç denemeden sonra istediğin sonucu elde edersin, bu kere böyle olsun ama paylaştığın deney çok değerli.

    YanıtlaSil
  7. Yakından nasıl görünüyor bilmiyorum ama buradan bakınca çok güzel görünüyor,cıvıl cıvıl olmuş, ellerine sağlık. Bu sır verniği de şimdi senden öğreniyorum, daha önce hiç duymamıştım.

    YanıtlaSil
  8. Geçmiş olsun. Hiç sevmem pratik olmayan malzemeyi. Bas üç kat sprey verniği, parlasın şakır şakır:))

    YanıtlaSil
  9. Hay allah, ne kadar güzel üstelik. Ama ben derim ki, madem iş buraya vardı, resinlemekte ısrar ediyorum. Kalın bir iki tabaka resin sanırım bir hayli düzeltir. Ama yukarıdan başlayın.

    YanıtlaSil
  10. Sevgili arkadaşım sana üzülme diyeceğim ama biliyorum seni teselli etmeyecek ama yinede emin ol burdan bakınca güzel görünüyor,ama eminim sen baktıkça kendi kendine kızıp duruyorsundur ( bende öyle yaparımda )Şimdi benimde gözüm korktu bende de iki kutu var benimki cadence marka sen ne kullandın? zaten her seferinde elime alıp bırakıyordum şimdi ben ne yapayım en iyisi eylülde kurs açılınca hocanın yanına yanaşayım o zaman püf noktalarını sizlerle paylaşırım.

    Üzülme, canın sağ olsun...

    YanıtlaSil
  11. Slm, bendeki de fiyasko olmuştu, bir daha da cesaret edemedim, canın saolsun, al sprey verniği olsun bitsin, ben öle yapıyorum:))

    YanıtlaSil
  12. benim gözüme batan bir şey yok..şöyle bakınca gayet sevimli, hatta çok güzel görünüyor..
    ellerine sağlık ablam..

    YanıtlaSil
  13. Ramazan Bayramı'nı doya doya tüm güzelliğiyle yaşmanız dileğiyle. Hayırlı bayramlar.

    YanıtlaSil
  14. hobim vaktim nerdesin sesin soluğun çıkmıyor:(
    geçmiş bayramını kutlarım özletme kendini lütfen

    bu arada 1 yılımı doldurdum:))
    sevgiler yayınlama istersen merak ettiğimdem yazdım
    öpüldün

    YanıtlaSil
  15. Merhaba Hobi Vakti, Öncelikle her zaman verdiğin destek için çok çok teşekkür etmek istedim... Ne desem az aslında... Maalesef ben bloglar arası çok gezinemiyorum, hızlıca gezinmeye zaman bulsam da, okuduğum birşey beni heyecanlandırıyor ve yorum bırakamadan çıkıp, kendim en azından sizlere birşeyler aktarabileyim diye, acele tarafından, blog yazmaya koyuluyorum...Her yaptığın, denemelerin bile çok çok güzel...
    Gelelim 100 kat vernik işine... Şimdilerde çok normalmiş gibi kullandığımız birçok ahşap boyama malzemesinin ilk kullanıcısı, hatta büyük firmaları zorlayarak, bu ürünlerin Türkiye'ye girmelerini sağlamış biri olarak 100 kat verniği de benim ürünümmüş gibi görmüşümdür her zaman...Biliyor musunuz? 100 kat vernik ismi bile bana ait...Piyasa da, o zamanlar 20 kat, 50 kat vernik diye lanse edilince, benim atölyedeki ürünüm farklı olsun demiştim ve "bizde 100 kat vernik diyelim bari" demiştim, o yüzden bu konuda bilgi vermek, sanki benim boynumun borcu gibi geliyor her zaman...Daha hiç kimse bilmez iken, bir amerikan dergisinde reklamını görmüştüm...Distribütörlüğe param yetmediği için, firmalara söyleye söyleye, en nihayet birileri getirmeye başladı...Hatta, yıllar sonra Türkiye'de şişelenmeye başladı. Fakat şişelenenleri bir türlü beğenmeyince kendim 100 kat verniği (ismini de 100 kat verniğe değiştirerek) direk ithalatı yapan bir türk firmadan almaya başladım ama doğru ürünü bulana kadar da başımıza neler geldi, kaç tane ürün denedik... En nihayet bir ürünü çok beğendim ve yaklaşık 11 senedir atölyede galonla alıp, isteyene şişeleyip onu kullanıyorum...Bana göre hala, 11 sene sonra bile benim kullandığımdan daha iyisi yok...En amatörün bile rahatlıkla kullanacağı bir 100 kat vernik... Bir tane bile baloncuk oluşmaz, ilk döktüğünüz andan itibaren pırıl pırıl cam gibi bir görüntü elde edersiniz...Bir gün öğrencimin Cadence 100 kat verniğini dökmüş bulundum, arada dağlar var, baloncuktan başımızı kurtaramadık, inanın altındaki zahmete ve harcanan paraya yazık....Bir daha asla benimkinden başka dökmem diye öğrencilerime haber verdim. Bu arada Cadence markayı çok seviyorum ve gurur duyuyorum böyle bir türk markası olduğu için ama 100 kat vernik olmamış işte...Sahibi Köksal beye de söyledim zaten... O da bizimkini merak ediyor ama verir miyim artık başkasına... Web sayfasında ve tüm Ece Aymer Craft House'larda satılacak zaten... Gelelim sararma olayına...Dedikleri doğru, zaman içinde ışık dolayısı ile resin dediğimiz reçineli bölümü sararmaya başlıyor..Adı üstünde, reçine... O yüzden, ancak taze galonlar açıldığında bembeyaz bir sıvı elde ediyorsunuz...Ama galon çok beklemişse, hele şişelenip, ışıkta almışsa mutlaka daha sarı oluyor... HAdi diyelim ki renksiz, taze reçineyi bembeyaz bir tepsiye döktük..Yine zamanla, ışık dolayısı ile sararacaktır...Yani tepsiniz 1-2 yıl içinde sarı bir üst görüntü alacaktır.Bu kaçınılmaz..O yüzden sararacağını bilerek, yakışmayacak hiç biryere döktürmüyorum, sizin de aklınızda olsun... Benim ürünüm ne yazık ki, katı katı sürülmeye uygun değil, yani sır vernik gibi kullanılamıyor, denedik, çok çirkin şeyler oldu...Ama dediğiniz gibi Cadence sır vernik de bir alem, sıcakta, alttan ısıtıp, üstten kurutma makinesi sürerek tatbik edebiliyorsunuz ama bu ne zahmet!!! HAtırlarsanız, TV'de de ancak kurutma makinesi ile sürdük ve program evveli stüdyoda klimayı çalıştırtmadım o gün, soğuktan katılaşıverir diye...Aslında yine yurtdışında enfes bir muadili var, yine 11 senedir ara ara kendim postayla onu istiyorum ama hep yapılacak birşey değil ki..ŞimdilerdeCadence'le onu ayarlamaya çalışıyoruz.. Yapabilirsek Ece Aymer markası ile onu da satacağım ve inanın herşeyi sır vernik yapmak isteyeceksiniz, muhteşem birşey çünkü... İşte böyle benim 100 kat verniğimin hikayesi...
    Kendinize iyi bakın...

    YanıtlaSil
  16. Arkadaşlar hepinize değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.

    Ece Hanım, sizden yorum almak ayrıca mutlu etti beni. Bu kadar detaylı yazdığınız içinde teşekkür ederim. O zaman 100 kat verniğe küsmeden önce bir kerede sizden alıp denemeliyim. :))

    sezobigo: bigocum, bayram tatilini fırsat bilip akdenize kaçanlardanım. Dün geldim, işten güçten fırsat bulup uğrayamadım bloglara. En müsait zamanımda bloğundayım. :)

    YanıtlaSil