Ben hala hobi dünyama dönemedim. :)
Bu sene kış hazırlıklarına verdim kendimi. :)))
Her sene annem yapar biz hazıra konardık.
Ne zamana kadar annem yapacak ki?
Artık yoruluyor, kıyamıyorum ona.
Bu sene ben anneme vereceğim.
Arkadaşım Fatma'nın yaptığı yemekler , pastalar, börekler, salatalar o kadar güzel ve lezzetli olur ki...
Onunda yardımları ile bu sene hazırlıklarımı tamamladım :)
Fatma'cım, ne zaman yardım ve destek istesem sağolsun beni hiç geri çevirmedi. Bir çok şeyi birlikte yaptık.
Yukarıdaki kavanozların üzerine yaptığım yüzleri Melis görünce anne & baba diyor :))
Ben arasıra böyle yüzler yaparım işte. Kavanozlara, kuma, kağıda olabilecek her yere.
Bakalım neler yapmışım (z)
Sivri biberleri kızartıp, kabuklarını soyup, koyu bir kıvama gelene kadar kaynayan domatesin içine attık, sarımsak ve tuz ilave edip, sıcak sıcak kavanozlara koyup, kapağını sıkıca kapatıp, kavanozu ters çevirdik, ertesi sabah düz olarak çevirdim,
:)(:
Kabak kurusu
Biber kurusu
Biber ve kabak kurusuna bayılıyorum.
Kışın, kaynayan suya koy, yumuşayınca süzüp, tavaya yağı koyup biraz salça katıp, biberi yada mantarı içinde biraz çevirip üzerine sarımsaklı yoğurt dök afiyetle ye. :)
Biber közlemesi
Patlıcan salatası (közlenmiş patlıcan, közlenmiş kırmızı biber, közlenmiş yeşil biber)
Ve tarhana...
En sevdiğim çorba tarhanadır.
Bu çorbayı yaptığım zaman kaseden kaşık kaşık yemeyi değil, kupaya doldurup yudumlaya yudumlaya içmeyi severim. :))
Ve tarhana kururken...
Ne zahmetli bir iştir tarhana yapmak.
Biz tarhanayı sebzeli değil sade yaparız. Daha doğrusu annem yapar. :)
Annem yaparken gördüğüm kadarı ile anlatmaya çalışayım, yanlışım varsa affola...
Eşit oranda yarma unu ve torba yoğurdunu birleştirip, bir tencerede biraz yoğurdu sulandırıp ısıttı kaynamadan yoğurt ve yarma unu karışımına katarak çok cıvık olmayacak şekilde yoğurdu, üzerini kapattı. Ben bir kaç gün geldim gittim, karıştırdım. O bir kaç gün evin içi nasıl koktu anlatamam. :) Ekşi ekşi...
Tarhanayı dökeceği zaman sabah erkenden temiz bir bez üzerine parça parça döktü. Bu aşamada teyzem yardım için geldi ve ikisi akşama kadar tarhana ile uğraştılar. Tarhananın yüzü kurumaya başladıkca ters çevirdiler, kurudukca içine açtılar, kurudukca ufaladılar, son aşama en zor olanı.
Ufalanan tarhana avuç içi ile bastırılarak iyice ufalanıyor ve elekten geçiriliyor, sert kısımlar kaldıkca avuç içleri mahvoluyor, bu aşamada biraz yardım edebildim.
Annemler tarhana ile uğraşırken, bende yemekti, pastaydı, çaydı bunlarla uğraştım. :)
Elenen tarhana yine temiz bez üzerine sevirelerek iyice kuruması için bekletiliyor.
İşte böyle. Boş durmadım yani.
Kışın afiyetle yenecekler inşallah. :)